22.8.07

Poikkeuksellisen kova

Poikkeuksellisen kova tuomio.

Ruotsalaismiehelle langetettiin tiistaina poikkeuksellisen kova tuomio lapsiseksistä. Boråsin käräjäoikeus tuomitsi 46-vuotiaan miehen 14 vuoden vankeusrangaistukseen useiden lapsien ja nuorten törkeistä raiskauksista ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Oikeuden mukaan miehen teot olivat omiaan vahingoittamaan vakavasti kaikkien uhrien itsetuntoa. Mies oli muun muassa pakottanut erään tytön harrastamaan seksiä koiran kanssa.


Miksi tuota pidetään poikkeuksellisen kovana ottaen teko huomioon? Jos olisin kävellyt päin punaista ja saisin vuoden ehdollista, olisi se poikkeuksellisen kova rangaistus. Useiden lasten ja nuorten raiskauksesta 14 vuotta ei pitäisi olla poikkeuksellisen kova rangaistus, vaan ehkä kohtuullinen? Jopa lievä?

8 comments:

Visukinttu-Jarkko said...

Kansankodin mittakaavassa kova?

Kari Haakana said...

Poikkeuksellisen kova suhteessa rangaistuksiin yleensä? Ei siis suhteessa rikokseen. Uskoisin.

Anonymous said...

Kuten Kari sanoo, poikkeuksellisen kova suhteessa rangaistuksiin yleensä. Tämä ei ole ydinfysiikkaa.

Siitä voidaan olla sitten montaa mieltä, pitäisikö lainsäädäntöä yleensä ottaenkin muuttaa niin, että tuomiot kovenisivat kautta linjan. On helppo huudella, että raiskaajille ja murhaajille ja pedofiileille kuuluisi antaa pitempiä rangaistuksia ja elinkautisen pitäisi todella kestää loppuelämä ja muuta vastaavaa. Koko oikeusjärjestelmän muuttaminen ei kuitenkaan käy käden käänteessä. Ruotsissakaan. :)

justsopivasti said...

Suhteessa rangaistuksiin siis. Eli ennen tuli nuhtelu ja läpy sormille.

Huutelu on aina helppoa.

Ei tuo aina mene kansantajun mukaan. Enkä tiedä pitäisikökään, mutta silti joidenkin rangaistusten suhde tekoihin on hieman hupaisa.

Ida said...

Niin, niin. Mutta jos kovennetaan rangaistuksia pitäisi myös löytyä tahtoa, rahaa jne vankilatoiminnan laajentamiselle. Ylipäänsä voi joskus olla mielenkiinoista pohtia, miksi vankila nykyisin on niin itsestään selvä paikka... Yheiskunnasta siiretään hetkeksi pois sopimattomat tyypit, mutta kenen takia tämä tehdään? Mä kannatan työleirien perustamista.

Anonymous said...

Epätavallisen kova siinä mielessä että maksimi teoista on 12 vuotta? Hovi tuskin tykkää mutta käräjätuomarin on pitänyt päästä pätemään.

Antti-Juhani Kaijanaho said...

Suomessa, elinkautista lukuunottamatta, pisin lain sallima vankeusrangaistus on 15 vuotta, ja sekin on sallittu vain kun tuomitaan useasta teosta samalla kertaa. Käsittääkseni Suomen ja Ruotsin rangaistussäännökset eivät kovin olennaisesti eroa toisistaan.

On se kova tuomio.

Antti-Juhani Kaijanaho said...

Ai niin, Suomessa elinkautisvanki voi hakea vapauttamista Helsingin hovioikeudelta 12 vankilavuoden jälkeen :)